Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οι ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ

Στις 17 Απρ 2015, στις 17.00, στην αίθουσα του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 2ος όροφος), το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Οι ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ» εστιάζοντας σε προβληματισμούς των μελών στην «Χρηματοδότηση των ΚοινΣΕπ», στην ανάγκη δημιουργίας επιμορφωτικών κύκλων κυρίως στην «Οικοδόμηση της Ομάδος», σε «Συνεταιριστικά θέματα», σε «Στοιχεία Ηγεσίας & Διοίκησης», σε «Προσανατολισμό στις Πωλήσεις», αλλά και στα «Φορολογικά των ΚοινΣΕπ».

Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κ.Μ. εκτιμά ότι επιβάλλεται επανασχεδιασμός νέου κύκλου ενημέρωσης της νέας πολιτικής ηγεσίας στην Κυβέρνηση, όσο και στις Περιφέρειες, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση που χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρεβρέθηκε η σύμβουλος της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αδάμ Σοφία,  η οποία παρουσίασε περιεκτικά και σε βάθος τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία.

Η Κοινωνική Οικονομία (Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ κλπ) απέδειξε, όπου αναπτύχθηκε, ότι μπορεί να σταθεί ισάξια με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και σε εποχή κρίσης, έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνδράμει αποφασιστικά και ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις είναι κάτι διαφορετικό από: το κράτος και το δημόσιο τομέα, από τον ιδιωτικό τομέα και τις business, από τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τα εθελοντικά κινήματα, από τους αγροτικούς ή αστικούς συνεταιρισμούς κλπ.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ αναπτύσσουν πρωτοβουλίες: για ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής, για ένα διαφορετικό τρόπο επιχειρείν, για ένα διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, με σεβασμό στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, κλπ), για παροχή υπηρεσιών φροντίδας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, για την αναβάθμιση της πολιτιστικής παρέμβασης. Η δημιουργία και σωστή λειτουργία των ΚοινΣΕπ μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και σε κοινωνικές αντιθέσεις, αλλά και να επιτύχει την συμφιλίωση της κοινωνίας και της οικονομίας, ξεπερνώντας ή σπάζοντας τις αντιθέσεις μεταξύ κοινωνίας και οικονομίας.

Οι σωστά λειτουργούσες ΚοινΣΕπ συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της συμμετοχής και της κουλτούρας της συνεργασίας, επιτρέποντας στους πολίτες να προωθήσουν την ικανοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών με μορφής αλληλεγγύης και συνεργασίας. Επίσης επηρεάζουν τα πρότυπα της ιδιωτικής κατανάλωσης με στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες, υιοθετώντας κριτήρια εντοπιότητας, ποιότητας, υψηλής έντασης εργασίας, συνεισφέροντας έτσι και στην δημιουργία κοινωνικού πλούτου και αξιοποιώντας την καλύτερη χρήση των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων (Δ. Φεγγίτης, ΕΕΤΑΑ, 1/4/2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου